wtorek, 17 września 2013

Zdrowa przekąska dla amatora słodkości

Owsiane ciasteczka z mąki razowej to zdrowa i pożywna przekąska, która zadowoli zarówno łakomczucha, jak i fana zdrowego odżywiania. Co więcej, przygotowanie tych kruchych pyszności jest tak proste, że nawet ci, którzy w kuchni obcują jedynie z mikrofalówką i lodówką spokojnie sobie z nimi poradzą. Bazę do wykonania ciasta stanowią: mąka razowa (typ 2000), masło, cukier brązowy, jajko oraz płatki owsiane. Dodatki smakowe to kwesta gustu i wyobraźni kucharza. Ja preferuję wersję orzechowo-migdałowo-słonecznikowo-dyniową (taką też zaprezentuję poniżej). Jeżeli jednak wolicie coś bardziej słodkiego, możecie dodać do ciasta suszone banany lub trochę płatków czekoladowych.

Ciasto: (na ok 20 średniej wielkości ciastek):

  • mąka razowa typ 2000 - 120g
  • płatki owsiane - 100g
  • masło - 100g
  • 1 jajo
  • cukier brązowy - 50g
  • ok 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatki:

  • orzechy (laskowe, włoskie) - ok 70g
  • migdały - ok 30g
  • pestki słonecznika - ok 30g
  •  pestki dyni - ok 30g
W pierwszej kolejności ucieramy masło z cukrem (leniwym polecam skorzystanie z miksera, zaś dla tych, którzy chcą się nieco pomęczyć, lub akurat nie mają na stanie miksera pozostaje ucieranie legendarną drewnianą ucieraczką). Gdy już uzyskamy gładka masę, dodajemy jajo i dalej ucieramy. W tym momencie mikser staje się nieco bardziej przydatny niż jego drewniany zamiennik, gdyż o zadowalające połączenie składników trzeba chwilę powalczyć. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz płatki owsiane. Do bazy na ciasto możemy w tym momencie dorzucić wybrane przez nas dodatki smakowe. W tym konkretnym przypadku - rozdrobnione (nie zmielone) orzechy i migdały. Całość ugniatamy rękoma, aż do uzyskania zwartego ciasta. Z tak otrzymanej masy formujemy kulki o średnicy 4-5cm, które układamy na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia), lekko dogniatamy łyżką, a następnie posypujemy pestkami dyni oraz słonecznika. Ciasteczka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 13 (termoobieg) - 15 minut. Smacznego!



2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Oczywiście, już podaję:
      energia - ok 404 kcal/100g,ok 117 kcal/ciastko
      białko - ok 9g/100g, ok 2,6g/ciastko
      węglowodany - ok 39g/100g, ok 11,2g/ciastko
      błonnik - ok 4,5g/100g, ok 1,3g/ciastko
      tłuszcz - ok 26g/100g, ok 7,5g/ciastko
      w tym nienasycone kwasy tłuszczowe - ok 15g/100g

      Ciasteczka są dobrym źródłem witamin z grupy B (B1, B2), wit. E, a także magnezu, potasu i fosforu.

      Usuń